Preview 3 out of 10 Flashcards
Sam heeft met Geert een mondelinge huurovereenkomst afgesloten voor de huur van een garage voor
een duur van 2 jaar. Na 3 maanden wenst Sam echter de overeenkomst te beëindigen.
Is dit mogelijk? Zo ja, op welke wijze?
Sam heeft met Geert een mondelinge huurovereenkomst afgesloten voor de huur van een garage voor
een ...
Een mondelinge overeenkomst is altijd een contract van onbepaalde duur. In tegenstelling tot een contract van bepaalde duur, waar de partijen in beginsel het contract niet kunnen beeindigen voor de einddatum, is een contract van bepaalde duur steeds opzegbaar voor 1 van de partijen. Op grond van artikel 1736 OBW is een huurcontract van onbepaalde duur geacht te zijn aangegaan per maand. De overeenkomst kan slecht worden beeindigd met inachtneming van een opzeggingstermijn van 1 maand. Het is dus mogelijk om de overeenkomst te stoppen na 3 maand maar niet na 3 maand en 20 dagen bv. Het contract zal enkel in de toekomst beeindigd worden (ex nunc).
Jens woont nu al meer dan 20 jaar in de druivenlaan te Ginderbuiten, naast een fabriek gespecialiseerd 
in metaalverwerking Metallergie. Sinds een half jaar draaien de machines van Metallergie ook ’s nachts. 
Dit verstoort ernstig de nachtrust van Jens. Nadat Jens meermaals tevergeefs heeft aangedrongen om 
de machines niet meer ’s nachts te laten werken, of minstens om maatregelen te nemen tegen de 
lawaaioverlast, vraagt hij u wat hij kan ondernemen. Hij deelt u mee dat hij vermoedt dat Metallergie 
geen vergunning heeft om ’s nachts de machines te laten draaien.
Jens woont nu al meer dan 20 jaar in de druivenlaan te Ginderbuiten, naast een fabriek gespecialisee...
Deze casus is een toepassing op de burenhinder. Grondslag artikel 3.101 BW. Deze burenhinder is in de rechtspraak ontstaan en heeft verder vorm gekregen. Om van burenhinder te spreken moet voldaan zijn aan vier voorwaarden. De hinder moet bij naburen zijn. Dit houdt niet obligatoir in dat het naaste buren moeten zijn maar in dit concreet geval is dat wel zo. Er moet bovenmatige hinder zijn. In deze casus klopt dit want dit lawaai verstoort ernstig de nachtrust van Jens. Bovendien moet deze hinder toerekenbaar zijn aan diegene die wordt aangesproken. Een fout is niet vereist. Tot slot moet er een oorzakelijk verband zijn tussen de oorzaak en de schade en dit is ook van toepassing. We kunnen dus stellen dat deze casus effectief over burenhinder gaat. 
Volgens artikel 1382 moet er een fout zijn waarbij een oorzakelijk verband is met de schade. Moest Jens zijn vermoeden kloppen in verband met het ontbreken van een vergunning om snachts de machines te laten draaien, dan is er wel een fout die kan worden gesanctioneerd. Jens moet dus eerst nagaan of ze effectief een vergunning hebben. Is dit niet het geval dan kan hij allereerst een billijke en passende compensatie eisen. Bovendien kan Jens een herstel vzn het evenwicht eisen en dit met eventueel een bijkomende schadevergoeding. Ging de fabriek ook nog eens in fout door het niet hebben van een vergunning, dan zal Jens bovenop de rest een schaeloosteling moeten aanvragen. Dit is in principe altijd in natura tenzij dit niet mogelijk is. Dan is dit bij equivalent door een bijkomende schadevergoeding.
Maarten is een echte auto-freak en heeft reeds diverse wagens in zijn bezit. Op een bepaalde dag ziet 
hij online een advertentie van Kristof die een rode Ferrari te koop heeft staan. Maarten reageert 
onmiddellijk op deze advertentie en maakt met Kristof een afspraak om de wagen te bezichtigen en een 
proefritje te maken. Daarop besluit Maarten om de wagen te kopen van Kristof. 
Bij levering van de wagen één week later blijkt echter dat de Ferrari plots knalgroen is i.p.v. rood.
a) Wat kan Maarten opzichtens Kristof ondernemen?
Maarten is een echte auto-freak en heeft reeds diverse wagens in zijn bezit. Op een bepaalde dag zie...
De casus heeft te maken met een bijzonder contract. Namelijk de koop van een goed. In dit geval, volgens de advertentie, een rode Ferrari. Koop is een wederkerig contract waarbij de ene partij zich ertoe verbindt de eigendom van een goed te overhandigen aan de andere partij die verplicht is een prijs te betalen met geld. Op beide partijen komen dus verbintenissen te liggen. De koper heeft de verplichtingen om een prijs te betalen en het gekochte goed in ontvangst te nemen. Als we kijken naar deze casus ziet het er naar uit dat de koper in staat was om deze twee verplichtingen te doen. De verkoper daarin tegen heeft andere verplichtingen. Hij heeft een leveringsplicht een vrijwaringsplicht. De levering moet conform zijn en vrij van zichtbare gebreken. In dit geval is de levering niet conform aan wat beloof was. Hij verkocht volgens de advertentie een rode Ferrari maar leverde een groene auto. Maarten kan kiezen tussen de dwanguitvoering of een ontbinding met een bijkomende schadevergoeding