Preview 5 out of 61 Flashcards
Leg gemotiveerd met behulp van de wet uit of een bestuursorgaan twee bestraffende sancties mag opleggen voor dezelfde overtreding.
Leg gemotiveerd met behulp van de wet uit of een bestuursorgaan twee bestraffende sancties mag opleg...
Nee dit mag niet, want is in strijd met ne-bis-in-idem-beginsel. Niemand mag twee keer worden bestraft. Staat ook in Artikel 5:43 Awb.

Een bestuursorgaan weigert een WOB-verzoek van een burger op de grond dat 
vrijgeven van de gevraagde informatie de veiligheid van de Staat zou kunnen schaden. 
a. Noem het betreffende artikel in de Wob op basis waarvan de informatie is 
geweigerd.
b. Hoe wordt een dergelijke weigeringsgrond genoemd?
c. Is de afwijzing van het verzoek een gebonden of een vrije beschikking?
Een bestuursorgaan weigert een WOB-verzoek van een burger op de grond dat 
vrijgeven van de gevraagd...
a. artikel 10 lid 1 onder b Wob
b. Absolute weigeringsgrond
c. Het bestuursorgaan moet in zo’n geval de informatie weigeren. Er is geen ruimte voor een belangenafweging. Derhalve is dit weigeringsverzoek een gebonden beschikking.
Wouter Doolhof wil de geboorte van zijn dochter aangeven bij het loket 
burgerzaken. De dienstdoende ambtenaar feliciteert hem, maar raadt hem ook aan haar de achternaam van zijn vrouw te geven, anders moet ze met de naam Doolhof door het leven. Vervolgens komt hij pas na tien minuten terug met de benodigde formulieren en grapt hij: “Sorry dat het zo lang duurde, ik was verdwaald”. Wouter dient een klacht in en ontvangt een besluit inzake de behandeling van de klacht waar hij ontevreden over is. Hij wil tegen dit besluit bezwaar maken en desnoods beroep instellen. Waarom kan Wouter tegen dit besluit geen bezwaar en beroep instellen? Noem het betreffende wetsartikel
Wouter Doolhof wil de geboorte van zijn dochter aangeven bij het loket 
burgerzaken. De dienstdoende...
Tegen een besluit inzake de behandeling van een klacht over een gedraging van een bestuursorgaan kan geen beroep worden ingesteld, artikel 9:3 Awb
Wat is het verschil tussen een opsporingsambtenaar en een
toezichthouder in de zin van de Awb?
Wat is het verschil tussen een opsporingsambtenaar en een
toezichthouder in de zin van de Awb?
Een toezichthouder is een persoon die door de wet of een bestuursorgaan is aangewezen om toezicht te houden op naleving van bestuursrechtelijke wetten voorschriften en een opsporingsambtenaar is een ambtenaar die met de opsporing van strafbare feiten is belast op grond van artikel 141 Wetboek van Strafvordering. Verschil zit hem dus in de wijze van benoeming/aanwijzing, de taak en bevoegdheden.
De bewoners van een wijk in Zaandam hebben een buurtfeest georganiseerd op zaterdag 2 oktober 2010. Er is op 1 oktober 2010 i.v.m. dit buurtfeest een grote tent opgezet op de openbare weg. In deze tent zullen ongeveer 100-200 mensen feest gaan vieren. Er blijkt voor het evenement en het plaatsen van de tent geen vergunning te zijn aangevraagd. Het dagelijks bestuur van de gemeente besluit de tent op zaterdagochtend 2 oktober af te breken. De buurtbewoners zijn belanghebbenden en willen tegen het afbreken van deze tent een rechtsmiddel aanwenden is dat mogelijk?
De bewoners van een wijk in Zaandam hebben een buurtfeest georganiseerd op zaterdag 2 oktober 2010. ...
Neen, er is sprake van feitelijk handelen, daar kan geen rechtsmiddel tegen worden aangewend. Zodra de beslissing van de gemeente op schrift staat is het een besluit/beschikking in de zin van de Awb waartegen rechtsmiddelen openstaan. Zie artikel 1:3 Awb. Er is dan sprake van een schriftelijke publiekrechtelijke rechtshandeling = besluit.( Nu dit niet mogelijk is, kunnen zij alleen een rechtsmiddel aanwenden via een civiele procedure ex 6:162 BW en schadevergoeding vorderen. De burgerlijke rechter zal dit verzoek waarschijnlijk niet toewijzen, omdat de bewoners/belanghebbenden uiteindelijk wel bezwaar kunnen aantekenen tegen de opgelegde last onder bestuursdwang